Kako se povijest manifestira u kulturnoj situaciji danas? Brod Galeb smješten u luci Baross bio je fokus prve u nizu aktivnosti Vijeća mladih Benčić tokom 20. i 21. rujna.

Vijeće mladih Benčić je grupa mladih Riječana koji uče, utječu, stvaraju i iskušavaju mnoge oblike umjetnosti u gradu. Oni otkrivaju i raspravljaju umjetnost i kulturu.

Sagrađen u Genovi 1937. Galeb je započeo svoj „život“ kao transportni brod za banane i južno voće pod imenom RAMB III. Tokom svoje plovne „karijere“ bio je ratni brod, minopolagač, školski brod, te predsjednička i privatna jahta. Mnogi poznati državnici i zvijezde Hollywooda boravili su na njemu kao gosti Josipa Broza Tita, bivšeg jugoslavenskog predsjednika. Godine 2006. Republika Hrvatska proglasila je brod Galeb kulturnom baštinom i imenovala Grad Rijeku njezinim skrbnikom, nakon čega ga  je Grad odlučio i otkupiti. Zbog bogate povijesti, zatim povećanog broja umjetničkih radionica i aktivnosti kroz proteklu godinu, te odluke Grada Rijeke da će dati brod u koncesiju odlučili smo da će Galeb biti tema naših prvih aktivnosti.

Tokom ove radionice djeca su naučila što je sve ovaj brod prošao kroz povijest, te su, temeljem toga, razmišljala o njegovoj budućnosti. Koristili su kamere kako bi zabilježili što su naučiti te su proveli  malo istraživanje među svojim vršnjacima. Liberta Mišan, mlada umjetnica i polaznica Akademije za primijenjenu umjetnost pokazala im je svoj rad koji je realizirala u sklopu međunarodne radionice koju je vodio poznati umjetnik Ulay na brodu Galeb.

Kako bismo prezentirali našu radionicu, pokazali i prenijeli na druge što smo naučili,  26. rujna 2015. u Gradskoj vijećnici (Korzo 16) održali smo debatu s gostujućom kazališnom radionicom Malik. Tada smo prikazali video uradak i raspravljati o dječjoj informiranosti, kako djeca mogu jedni druge učiti, te kako stvoriti i izraziti vlastito mišljenje.