Radionica „Ostavi svoj trag“ posvećena kultnom prostoru riječke omladine, poslužila je kao uvod u promišljanje i praćenje planova za otvaranje Dječje kuće u sklopu kompleksa Benčić – da li bi djeca trebala dati svoje mišljenje o njenim sadržajima kao što su studenti imali priliku to napraviti s Palachom? Kako bi se djeca uključila u stvaranje sadržaja i programa? Koje bi ideje i mišljenja utkali u njih? Koje njihove potrebe i kroz kakve bi ih aktivnosti mogli i željeli zadovoljiti?

Cijela radionica odvijala se u prostoru kluba Palach. Nakon gotovo dvije godine mirovanja, Palach je opet otvorio svoja vrata, ovaj put kao Omladinski kulturni centar. Upravljanje klubom, nakon dugo vremena, opet je vraćeno u ruke studenata (Studentski kulturni centar), ali u partnerstvu s nezavisnom scenom (Savez udruga Molekula).

Prvi dan radionice bio je posvećen samom prostoru, njegovoj povijesti, kulturi koja se u njemu stvarala, ljudima koji su tamo nalazili svoje utočište. Prvo smo istražili značenja riječi kultura, alternativna kultura, supkultura, žanrove punk i rock, te povijesnu ličnost Jana Palacha. Djeca su imala priliku saznati iz prve ruke od naših gostiju – Velida Đekića (povjesničar i književnik), Krešimira Burića (pjevač demo benda godina „Krešo i kisele kiše“), Zorana Baljaka (voditelja Studentskog kulturnog centra), Alena Mancea (bivšeg voditelja kluba Palach) – što je generacijama prije njih značio klub. Saznali su da su mnogi danas slavni pjevači svoje prve muzičke korake napravili upravo u Palachu, da je to mjesto u kojemu su dobili prvu priliku za mnoge stvari, a gdje su se istovremeno uvijek osjećali sigurno i dobrodošlo. Takva atmosfera doprinijela je razvoju kreativnosti, te slobodnom izražavanju ideja i mišljenja.

Drugi dan je bio posvećen formi street art-a. Na takav izražaj smo se odlučili jer je klub Palach dobio novo ruho upravo iz kistova i sprejeva uličnih umjetnika, te zajedničku crtu dijeli s muzičkim žanrovima (ili subkulturama) punkom i rockom jer promovira slobodno izražavanje mišljenja, te simbolizira bunt mladih. Pritom su nam se pridružile umjetnice Jadranka Lacković – OjoMagico i Ines – Pekmezmed koje su osmislile likovne radionice. Jadranka je s djecom radila tehniku postera u street art-u, što znači da su vodootpornim markerima crtali po tankom papiru te su ga zatim lijepili na zid s ljepilom za tapete. Ines se odlučila za slobodnu tehniku sa zidnim bojama. Djeca su kao glavnu temu imali Palac i njegove subkulture (punk). Dobili smo dopuštenje od Grada Rijeke za oslikavanje jednog vanjskog zida u Kružnoj ulici, te hodnika u klubu Palach. Djeca su slikala svoje siluete na zidu te ih zatim minimalno mijenjala sa simbolima spomenute subkulture. Tako smo dobili punkere na koncertu, rock orkestar, posjetioce koncerata različitih stilova, instrumente, partiture i note.

Prostor u kojemu smo bili ostavio je dubok trag u prošlosti Rijeke i u mnogim životima njenih građana. Ovom radionicom započeo je ostavljati trag i u životima najmlađih, a oni su istovremeno počeli ostavljati i fizičke tragove na njegovim zidovima.