Skip to main content

VMB Lab u Galeriji Kortil

VMB Lab u Galeriji Kortil je edukativni projekt za djecu i roditelje kojim se obilježio i pratio program povodom 25. godišnjice postojanja Galerije Kortil .
Nositelj projekta:

Udruga VMB

Partneri:
  • Galerija Kortil
  • Hrvatski kulturni dom na Sušaku
Umjetnice uključene u projekt:

Tanja Blašković, Tihana Karlović, Jadranka Lacković, Una Rebić

Ciljevi projekta:

1. Cilj

Proširiti publiku Galerije gradeći dublji i trajni odnos između djece, umjetnosti i prostora kroz interaktivne radionice

2. Cilj

Uključivanje roditelja u radionice i edukativne aktivnosti

3. Cilj

Uključivanje mladih umjetnika/ca i podrška u provođenju edukativnih aktivnosti i razvoju publike

VMB Lab u Galeriji Kortil je edukativan projekt osmišljen da bi djecu uključio u obilježavanje 25. godišnjice djelovanja Galerije Kortil.

Projekt je osmišljen tako da se sastoji od 10 radionica, a svaka radionica popratila je odabranu izložbu u programu Galerije. Projekt je rezultat prethodnih suradnji s Galerijom Kortil, ali i novih događaja koji su nam otvorile priliku za razvoj projekta. Do sada je Udruga surađivala s Galerijom Kortil povremeno u sklopu događanja kao što su Art Bazzar i projekt Kortil uživo!. Od listopada 2021. godine Udruga VMB koristi prostor kojim upravlja Hrvatski kulturni dom na Sušaku, a čiji je dio i Galerija Kortil. Uz navedeno, 2022. godine Galerija obilježava 25 godina rada što nam je dodatno otvorilo teme i prostor za projekt u domeni razvoja publike.
Prirodna publika umjetničkih galerija, pogotovo onih koje se bave modernom i suvremenom umjetnosti jesu odrasli. Galerijski prostori su u povijesti bili, pa ponekad i danas još uvijek jesu, prostori u kojima vlada mir, red, tišina, a ponašanja kao smijeh, trčanje, diranje nisu poželjni. Upravo su djeca ta koja se ne mogu odvojiti od takvog ponašanja, niti trebaju, a galerijski i muzejski prostori prepoznaju taj raskorak te ga pokušavaju smanjiti upravo edukativnim programima. Dodatno, prema istraživanjima apstraktna djela, koja često možemo vidjeti u galerijama moderne i suvremene umjetnosti, najteža su za pristupiti novoj publici, među kojima su i djeca (Understanding Audiences for the Contemporary Arts, 2019.) te je potrebna medijacija kako bi publika razumjela i osjećala se ugodno s tom vrstom umjetnosti.
Publika mlađe dobi izrazito je važna ciljana skupina iz više razloga. Prvi je taj da odgajanje i privlačenje publike od te dobi odgaja buduće odrasle redovne posjetitelje muzeja i galerija koji već od tada grade temelj znanja kako bi kasnije mogli promišljati i kritički razmišljati o umjetnosti. Drugi razlog je da djeca uče u zajednici, tj. da prilikom dolaska u galeriju uz sebe imaju mame, tate, sestre, braću, djedove i/ili bake koji se uz njih puno lakše zainteresiraju i privuku na programe. Treći razlog je trend promjene muzejskih i galerijski prostora u prostore zajednice, a koja se najviše vidi upravo u odnosu s djecom. Djeca su publika koja nije samostalna i ovisi o volji roditelja/skrbnika hoće li posjetiti izložbu, a kad ju i posjete, često interpretacija izložbe (popratni tekstovi, deplijan i sl.) nisu njima prilagođeni. Zato je bitno stalno osmišljavati i provoditi edukativne programe za tu dobnu skupinu.

Radionice

Članci

Radionice

Kroz projekt održano je 10 radionica koje su pratile selektirane izložbe iz programa Galerije Kortil. Kroz radionicu djeca su se kroz interaktivne aktivnosti upoznala s postavom izložbe, autorom/autoricom izložbe i pojedinačnim odabranim djelima, a nakon toga su se kreativno izrazila. Odabir izložbi napravljen je u suradnji s voditeljicom Galerije Kortil i članicom izvršnog tima projekta, Jolandom Todorović. U drugom praktičnom kreativnom dijelu radionice djeca su imala prilike upoznati se s četiri mlade umjetnice Tanjom Blašković, Tihanom Karlović, Jadrankom Lacković i Unom Rebić.

Nakon svake radionice održalo se i vodstvo po izložbi za roditelje na kojima su djeca bila su-vodiči. Na ovaj način djeca su primijenila naučeno, osnažila se za javno predstavljanje te vježbala svoje prezentacijske vještine. Uključivanjem roditelja ili šire obitelji u radionice ostvarujemo veću angažiranost na radionicama, ali i trajnu involviranost u programe koje nudimo. Roditelji na ovaj način grade pouzdanje u naše programe i organizaciju, ali i naše partnere i suradnike. Vraćaju se u prostore koje posjećujemo, ali i posjećuju druge programe u istim prostorima čak i ako nisu u našoj organizaciji.

VMB Lab u Galeriji Kortil 1

Izložba "Ni stijega ni bijega"
25. - 26. 3. 2022.

Za prvu radionicu odabrali smo temu uvoda u slikarstvo s obzirom da je izložba „Ni stijega ni bijega“ objedinila različite slikarske umjetnike, teme i izražaje. Suradnica na ovoj radionici je bila Tanja Blašković, riječka umjetnica. Prvi dan radionice posvetili smo uvodu u teorijski dio slikarstva. Kroz grupni rad i igre obradili smo pojmove boja, motiva, tehnika, perspektive i kompozicije. Također, dotakli smo se i tema što je djelatnost galerije i djelatnika/radnika povezanih s njezinim radom – galerist, umjetnik, kustos. Svaki sudionik je zatim imao zadatak izabrati najdraže djelo na izložbi te ga prezentirati roditeljima na vodstvu kroz prethodno spomenute obrađene kategorije. Drugi dan radionice bio je posvećen praktičnom radu – slikanju. Sudionici su odabrane slike uz pomoć mentorice i analize od prethodnog dana pokušali preslikati. Upravo je slikanje temeljem predloška česta slikarska vježba učenika/studenata likovnih umjetnosti.

VMB Lab u Galeriji Kortil 2

Izložba "La Grande Bellezza"
23. 4. 2022.

Tema druge radionice je bio dizajn u sklopu izložbe „La Grande Bellezza“ Nacionalnog muzeja automobilizma iz Torina. Kako je izložba posvećena talijanskom auto dizajnu, iskoristili smo ovu priliku kako bismo naučili što sve može biti predmet neke izložbe i/ili muzejski predmet. Istraživačkim radom pokušali smo saznati možemo li i koje svakodnevne predmete naći u muzejima, i što te konkretne predmete izdvaja od onih što imamo kod kuće/u uredu/u školi.

Obradili smo temu dizajna na način da smo pokušali istražiti kako nastaje novi predmet, tj. kako dizajneri smisle neko novo dizajnersko rješenje. Uzeli smo slike raznih automobila i od tri nasumično izabranih automobila pokušali smo sastaviti samo jedan automobil, koji je na kraju ispao sasvim drukčije od svih ostalih koje smo vidjeli. Također, pomoću okvira i prozirnih folija stvorili smo za automobile koji su u Galeriji, reklamu koju mogu posjetitelji koristiti. Ipak, reklama za automobile jako je važan dio automobilizma i prodaje automobila.

VMB Lab u Galeriji Kortil 3

Izložba "Izdržati svom (nevoljenom) vremenu usprkos"
28. - 29. 5. 2022.

Na izložbi „Izdržati svom (nevoljenom) vremenu usprkos“ opet je objedinjen veliki broj autora, ali ovaj put pod zajedničkim motivom – pejzažem. Odlučili smo se spojiti dvije teme ovaj put, pejzaž i apstrakciju. Na prvom danu izložbe obradili smo razliku između figuracije i apstrakcije te smo pokušali poredati sva djela na izložbi od najfigurativnijeg do najapstraktnijeg. Na svakoj izložbi sudionici su imali zadatak odabrati djelo koje im se najviše sviđa te ga prezentirati roditeljima uz objašnjenje zašto. Taj zadatak jako j važan za djecu jer da bi ga ispunili moraju pogledati izložbu, selektirati jedan rad i verbalizirati zašto su baš njega odabrali. To je značajno jer na taj način drugima i sami sebi otkrivaju svoje preferencije, interese i oblikuju ih verbalno, što utječe na njihov rječnik, samopouzdanje i oblikuje njihove interese.

Drugi dan radionice nam se pridružila umjetnica Jadranka Lacković. Iako smo trebali iskusiti pravu čar plein air slikarstva, zbog vremenskih nepogoda odabrali smo kadar uz Rječinu i vratili se slikati u Galeriju. Svaki sudionik odabrao je jedan broj koji je bio oznaka koliko apstraktan rad treba napraviti; 1 – figurativno; 5 – apstraktno). Uz Jadrankinu pomoć napravili su kompoziciju i odredili s obzirom na broj koliko realističan i detaljan rad treba biti. Iako rezultati nisu nužno odgovarali dobivenom broju, svaki sudionik je točno procijenio koliko se udaljio od dobivenog zadatka.

VMB Lab u Galeriji Kortil 4

Izložba "Teorija i praksa: PROSTOR [studenti APURI]"
19. 6. 2022.

Uz izložbu „Teorija i praksa: PROSTOR [studenti APURI]“ upoznali smo se s osnovama skulpture. Iskoristili smo znanje od slikarstva što se tiče boja, kompozicije, motiva i nadodali kakve mogu biti plohe, linije i površine kako bismo mogli analizirati skulpturu. Odabrali smo jedan od radova s izložbe kao inspiraciju za praktični rad. Skulpture od žice jako su dobra baza za učenje o skulpturi jer se mogu dugo sudionici zadržati u fazi istraživanja dok ne dođu do finalnog izgleda. Žica je podatna i lagana za izmjenu, a opet čvrsta i ne puca. Nakon oblikovanja, žicu smo prekrili najlonskom dokoljenkom koju smo zatim obojali u bijelo. Najednom smo od linije dobili plohu. Plohu smo zatim ukrašavali crnim markerom kako bi istražili vizualne promjene, ponekad i prave varke te dobili finalnu skulpturu.

Za roditelje je održano vodstvo na isti princip kao i proteklih radionica s dodatkom objašnjenja procesa izrade skulptura.

VMB Lab u Galeriji Kortil 5

Izložba Tisja Kljaković Braić: "Spomenik živom čoviku"
18. - 20. 7. 2022.

Karikature Tisje Kljaković Braić izrazito su poznate diljam Hrvatske, ali njezin slikarski opus manje je poznat. Na ovoj trodnevnoj radionici za temu naših radova inspirirali smo se karikaturama, a za boje i tehniku slikarskim opusom. Rezultat rada bile su unikatne ljetne razglednice obojane dječjim humorom. Da bi cjelokupni proizvod bio unikatan, prvi dio radionice posvetili smo DIY izradi papira za razglednice. Prilikom izrade papira u smjesu smo dodali materijale koje smo prepoznali na Tisjinim slikama – aluminijsku foliju, konac, perje. Drugi dan smo posvetili detaljnoj analizi izložbe i analizi karikature – koja je njezina bit, kako nastaje i koje su njezine odrednice.

Odnos roditelja i djece bio je temelj iz kojeg smo izvlačili smiješne situacije i događaje kao potencijalne inspiracije za karikature koje smo izrađivali zadnji dan. Taj dan održalo se i vodstvo za roditelje na kojem su djeca otkrila najdraže radove i svoja ostvarenja.

VMB Lab u Galeriji Kortil 6

Izložba TIsja Kljaković Braić "Spomenik živom čoviku"
1. - 2. 9. 2022.

Budući da je izložba Tisje Kljaković dugo trajala i da je bila jako inspirativna, odlučili smo ponoviti malo modificiranu radionicu prije početka školske godine. Analizirali smo izložbu, izrađivali papir i karikature. Ovaj put u fokusu nije bilo nadolazeće ljeto, nego početak škole što se odrazilo na teme karikatura sudionika.

VMB Lab u Galeriji Kortil 7

Izložba "Skulptura poslije skulpture - Riječki skulptori na goranskoj kiparskoj radionici (1979.-2022.)"
1. 10. 2022.

Izložba „Skulptura poslije skulpture – Riječki skulptori na goranskoj kiparskoj radionici (1979.-2022.)“ u Galeriju Kortil je okupila autore koja su svoje radove ostvarili u sklopu Goranske kiparske radionice i njihov veliki broj još uvijek se može vidjeti u javnom prostoru, na livadama, u šumama i uz šetnice diljem Gorskog kotara. Mi smo imali prilike isprobati na ovoj izložbi medij drva, ali smo umjesto skulpture izrađivali i otiskivali drvorez. Pritom nam je pomogla umjetnica Tihana Karlović koja je i sama dio Goranske kiparske radionice.

Roditelje smo proveli po izložbi, pokazali im najdraža ostvarenja, a zatim i pokazali proces otiskivanja drvoreza.

VMB Lab u Galeriji Kortil 8

Izložba "Retrospektiva međunarodne izložbe Exlibrisa Rijeka 1997. – 2022."
19. 11. 2022.

U osmoj radionici nastavili smo se baviti tiskom, ali ovaj puta smo smanjili format i okrenuli se metodama koje svatko može isprobati kod kuće. Ex libris to u prijevodu znači iz knjiga, otisnuti je natpis koji se stavlja na knjige. Najčešće se stavlja na unutarnju ili vanjsku stranu korica ili na naslovnu stranicu, kao oznaka vlasništva. Uz natpis ex libris najčešće stoji ime i prezime, grb vlasnika knjige, crtež njegova portreta i sl. Mi smo izrađivali dva Ex libris otiska – vlastiti i za Galeriju Kortil. Koristili smo svakakve materijale – čepove, spužvice, štapiće za uši, krumpire, limune, kapulu i gumice, da bismo stvorili otiske i kreirali naše radove.

Roditelji su tijekom vodstva osim izložbe imali priliku upoznati i naš proces rada.

VMB Lab u Galeriji Kortil 9

Izložba Sanja Ipšić Randić i Melita Sorola Staničić "Posve prirodno"
10. 12. 2022.

Na predzadnjoj radionici odlučili smo se posvetiti popratnim materijalima za izložbu – plakatima. U tome nam je pomogla Una Rebić, članicu tandema iza Zavoda 9 iz Ljubljane. Ona nam je kroz niz zadataka i igara otkrila metode i principe iza dizajna koje smo zatim primijenili na izradu plakata za trenutnu izložbu u Galeriji Kortil. Da bismo to mogli uspješno odraditi upoznali smo se s autoricama i radovima te porukom koju izložba nosi.

Svaki sudionik izradio je svoj unikatan plakat, a roditelji su uz vodstvo izložbom mogli poslušati i objašnjenje, tj. analizu svakog plakata od strane autora/sudionika.

VMB Lab u Galeriji Kortil 10

Izložba "76. godišnja izložba HDLU-a Rijeka"
27. 12. 2022.

Zadnja radionica bila je posvećena retrospekciji. Kao što je i izložba HDLU Rijeka objedinila radove svojih članova od protekle godine, mi smo uz mentorstvo Tanje Blešković objedinili naše radionice u jedan fanzin. Fanzin je spoj dviju riječi fan i magazin. Radi se o izdanjima koja spadaju u DIY kulturu, male su naklade i rade ih pojedinci na teme koje ih jako zanimaju – čiji su fanovi.

Mi smo objedinili tekstove, fotografije, uspomene i doživljaje u izdanje Kreativni Kortil od 24 stranice. Prvi čitači bili su naravno roditelji koji su imali privilegiju vidjeti originalno unikatno prvo izdanje.

Članci

Rezultat svake radionice bio je i članak objavljen na Brickzine.hr (projekt Gradske knjižnice Rijeka) stranici koji su djeci na neki način približili izložbu u Galeriji – savjeti kako tehniku isprobati kod kuće, kratki vodič po izložbi prilagođen djeci s ilustracijama nastalim na radionici ili priče o pojedinačnim djelima po odabiru djece s radionica. Na ovaj način približili smo sadržaj izložbi potencijalnim drugim posjetiteljima te im pružili mogućnost interpretacije izložbe za djecu u slučaju posjete. Na ovaj način smo povećali vidljivost kulturnih događaja putem digitalnih sadržaja.

Sve članke napisala je volonterka Lorena Kalić, inače bivša polaznica VMB radionica, autorica članaka za tiskani i digitalni Brickzine, a sada i naša suradnica!

Odi na brickzine.hr
Projekt VMB Lab u Galeriji Kortil financijski su podržali Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka.
Medijski pokrovitelj je Brickzine.hr - Gradska knjižnica Rijeka.