Skip to main content

Kulturna putovnica

Kulturna putovnica je edukativni program radionica posebno prilagođenih mladima s teškoćama u razvoju, koji naša udruga provodi u partnerstvu s Centrom za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Ciljevi projekta:

1. Stvaranje pozitivnih veza između mladih s teškoćama i kulturnih ustanova kroz:
  • upoznavanje mladih s kulturnim ustanovama kao prostorom,
  • upoznavanje s osnovnom ulogom i zadacima pojedine ustanove kroz posebno osmišljene didaktičke materijale i igre,
  • refleksija na naučeno i doživljeno kroz ispunjavanje vlastite „Kulturne putovnice“.
2. Izdavanje e-publikacije s preporukama, primjerima i smjernicama za kulturno obrazovanje osoba s teškoćama i razvoj publike.
3. Jačanje dosadašnje suradnje među različitim akterima te poticanje međusektorske suradnje kroz zajedničko razvijanje inkluzivnih praksi i inovativnih pristupa u radu s mladima s teškoćama.

Kulturna putovnica je edukativni program koji se sastoji od ukupno 8 radionica posebno prilagođenih mladima s teškoćama u razvoju, koje se kontinuirano provode u razdoblju školske godine 2020./2021. za grupu od desetoro mladih iz Centra za odgoj i obrazovanje.

Specifičnost radionica „Kulturne putovnice“ jest u tome što se svaka radionica održava na drugoj lokaciji (kulturnoj ustanovi ili drugoj kulturno-povijesnoj lokaciji u gradu), poštujući princip rada učenja na licu mjesta.

Održavanje radionice na licu mjesta potiče povezivanje učenika s određenim mjestom i pomaže u uspostavljanju odnosa i razumijevanju vlastite okoline, čime se stvara podloga za preuzimanje aktivnih uloga učenika u vlastitim zajednicama i poticanje njihovog budućeg sudjelovanja u stvaranju i korištenju kulturnih sadržaja.

Uz 6 radionica koje će se održati u kulturnim ustanovama, voditeljice će osmisliti i 2 radionice pod nazivom „Istraživanje grada“. Te će radionice, kao što im i samo ime govori, biti posvećene istraživanju grada Rijeke i njegove bogate povijesti koju će mladi imati prilike upoznati kroz igru i interaktivne šetnje.

Metodologija rada temelji se na metodama neformalnoga obrazovanja i pedagogiji igre te polazi od igre kao glavnoga i osnovnoga načina izražavanja nečije aktivnosti jer oslobađa kreativnost, energiju, moć i osjećaj zadovoljstva koji je od presudne važnosti za stvaranje pozitivnih veza s ljudima, iskustvima i mjestima. Upravo je stvaranje pozitivnih veza i iskustava s kulturnim ustanovama i sadržajima u središtu programa „Kulturne putovnice”.

Knjižica „Kulturna putovnica”

Kulturna putovnica didaktički je materijal dizajniran i tiskan posebno za ovaj edukativni program. Inspirirana je izgledom prave putovnice koja simbolizira slobodu kretanja, omogućuje nam da prelazimo granice i otvara mogućnosti za istraživanje i otkrivanje. Upravo radi toga program nosi naziv „Kulturna putovnica”.

Na kraju svake radionice osigurano je vrijeme za refleksiju kroz ispunjavanje „Kulturne putovnice“ u koju mladi unose osnovne podatke o ustanovama te svoje dojmove u pisanom ili drugom kreativnom obliku. Također skupljaju pečate koji će im biti potvrda, uspomena i podsjetnik na ustanove u kojima su bili.

Preuzmi knjižicu Kulturne putovnice

Slobodan pristup materijalima

Cilj „Kulturne putovnice“ jest i širenje rezultata projekta kroz izdavanje e-publikacije s preporukama, primjerima i smjernicama za kulturno obrazovanje osoba s teškoćama i razvoj publike. Uz publikaciju, bit će osiguran i slobodan pristup predlošku knjižice „Kulturne putovnice“ čime će se omogućiti svim školama, kulturnim ustanovama ili drugim zainteresiranim stranama da besplatno preuzmu već grafički pripremljene putovnice te ih tiskaju za svoje potrebe.

Slobodan pristup materijalima bit će osiguran na internetskim stranicama prijavitelja i partnera.

Preuzmi e-publikaciju s preporukama

Radionice

Kulturna putovnica 1

Istraživanje grada

5.10.2020.

Istraživanje grada 1 bila je prva radionica u sklopu programa Kulturna putovnica koju smo održali za grupu mladih iz Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka. Kao što i samo ime govori, radionica je bila posvećena istraživanju grada Rijeke i njegove bogate povijesti koju su mladi imali prilike upoznati kroz igru i interaktivnu šetnju.

Mladi su imali prilike saznati više o povijesti Sušaka, podjeli i ujedinjenu grada na Riječini, mostovima na Rječini te ulozi Mrvog kanala nekad i danas. Također, radionicu smo iskoristili za međusobno upoznavanje, upoznavanje s ciljem i programom Kulturne putovnice te poticanje grupne kohezije kroz primjenu različitih igara upoznavanja. U foto-kutku mladima smo također napravili polaroid fotografije za putovnice.

Kulturna putovnica 2

26.10.2020.

Druga radionica Kulturne putovnice održala se je u Prirodoslovnom muzeju Rijeka. Radionica je bila podijeljna u dva dijela, prvi se fokusirao na usvajanje znanja vezanih za životinje te razvoj spacijalnih vještina i vještina rješavanja problema, dok se je drugi fokusirao na usvajanje znanja o biljkama kroz praktičan rad i razvoj finijih motoričnih vještina. U prvom djelu radionice mladi su se imali prilike upoznati se s prostorom i postavom muzeja kroz koncept lova na blago u kojemu su imali zadatak da grupnim riješavanjem zagonetki i tragova samostalno (bez asistencije odraslih) pronalaze muzejske predmete. Nakon svakog uspješnog pronalaska muzejskog predmeta usljedila je kratka priča i razgovor o pojedinom predmetu. Drugi dio radionice održao se je u u prostoru akvarija muzeja. U dogovoru s muzejskom pedagoginjom Anitom Hodak te kustosima muzeja pripremljeni su nam stolovi za radionicu, te je iz depo-a muzeja iznesen primjerak herbarija te preša za izradu herbarija kako bi mladi iz prve ruke mogli saznati na koji način i s kojom svrhom se prikupljaju, čuvaju i obrađuju predmeti iz biljnog svijeta.

Nakon što smo se upoznali sa znanstvenim pristupom izradi herbarija, mladi su imali prilike upoznati s kreativnom i modernom tehnikom prešanja bilja koja omogućava ubrzano prešanje biljaka uz pomoć mikrovalne pećnice i njihovu upotrebu za izradu prirodnih kolaža. Svi sudionici radionice imali su prilike odabrati biljku, prešati je te je pri ispunjavanju svoje knjižice Kulturna putovnica zalijepiti kao uspomenu na radionicu u Prirodoslovnom muzeju Rijeka.

Kulturna putovnica 3

9.11.2020.

Treća radionica Kulturne putovnice održala se 9. 11. 2020. u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Radionica je bila posvećena izložbi koja je nedugo prije radionice otvorena u muzeju – 51000 Balthazargrad. Izložba Balthazargrad na atraktivan, zabavan i interaktivan način priča priču o nastanku profesora Balthazara, o mnogim slojevima koji se otkrivaju gledajući njegove dogodovštine, ali i o važnosti ovoga animiranog serijala u kontekstu vremena u kojem živimo. Kako je sam postav izložbe 51000 Balthazargrad prilagođen djeci, ali i odraslima te ohrabruje igru, ali i učenje, bilo nam je važno da radionicu Kulturne putovnice u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održimo upravo u periodu održavanja ova izložbe. U suradnji s muzejskom pedagoginjom Ivanom Lučić i Korom Girin, priprema radionice Kulturne putovnice bila je usmjerena na odabir i naglasak upravo onih interaktivnih dijelova izložbe kroz koje je mladima omogućeno da dožive muzej kao mjesto u kojem svjesno koristimo sva naša osjetila. Moguća zamka ove izložbe za skupinu mladih s teškoćama mogao je biti upravo intenzitet podražaja (boja, oblika i zvukova) na samoj izložbi. Zato je radionica osmišljena na način da prati prostor izložbe podijeljen na Svemir, More, Rijeku i Grad te postupno mlade uvodi u svaku od navedenih cjelina pozivajući ih da kroz promatranje izložaka pronalaze sličnosti Balthazargrada i Rijeke. Na taj način, mladima smo omogućili lakše snalaženje u prostoru, uvjete za održavanje bolje koncentracije i pažnje, a uz to bili su potaknuti i da upotrijebe i „dozovu” neka od znanja koja su imali prilike usvojiti kroz radionicu Istraživanja grada.

Naime, upravo je Rijeka svojim izgledom i atmosferom poslužila kao inspiracija za Balthazargrad, u kojem profesor Balthazar živi i smišlja svoje izume. U svakoj od cjelina mladima su također predstavljeni interaktivni elementi izložbe te su potaknuti na to da ih isprobaju i koriste. Nakon prilagođenog vodstva izložbi održan je praktični dio radionice. Pripremljeni su velika ploča za crtanje i flomasteri te kartice s naslovima različitih epizoda Balthazara. U svakoj epizodi nedostajali su pojedini pojmovi, a mladi su pojmove trebali pogoditi uz pomoć crteža. Svaka je mlada osoba imala prilike crtati i pogađati pojmove čime je osigurano vrijeme za produbljivanje informacija o sadržaju izložbe i poticanje logičkog i apstraktnog mišljenja. Radionicu Kulturne putovnice smo također završili vremenom za refleksiju i ispunjavanje Kulturnih putovnica u kojima su mladi imali prilike upisati osnovne informacije o ustanovi, izložbi i svoje dojmove. U svoje putovnice i ovoga im je puta stavljen pečat muzeja, a istraživanje osjetila završili su uz sladoled koji svi posjetitelji dobiju na izlasku iz muzeja.

Kulturna putovnica 4

18.3.2021.

Četvrta radionica Kulturne putovnice održala se 18. 3. 2021. u Palači šećera, novom domu Muzeja grada Rijeke. S obzirom na to da je Muzej grada Rijeke tek unatrag nekoliko mjeseci otvorio vrata svog stalnog postava na novoj adresi, ovo je mladima iz Centra za odgoj i obrazovanje i njihovim profesoricama bio prvi posjet Palači šećera. Stoga su se na radionici mladi imali prilike upoznati s najznačajnijim temama iz riječke povijesti poput povijest velikih riječkih kompanija, prvog torpeda na svijetu, Mornaričke akademije, Rijeke kao iseljeničke luke, povijesti riječkog kazališta, glazbe… ali isto tako i sa samim prostorom Palače šećera i postupnim nastankom novog Art kvarta Benčić. Zahvaljujući bliskoj suradnji s muzejskom pedagoginjom Josipom Verbanac, održano je prilagođeno interaktivno vodstvo kroz cijeli stalni postav muzeja s posebnim naglaskom na samu povijest Palače šećera i proizvodnju šećera u Rijeci. Na praktičnom dijelu radionice mladi su imali priliku okušati se u izradi šećernih glava, onakvih kakve su se svojedobno proizvodile u riječkoj Rafineriji šećera i koje su izložene u postavu muzeja.

Radionica je održana u novouređenoj pedagoškoj učionici muzeja u kojoj nam je Josipa demonstrirala postupak izrade šećernih glava uz pomoć umanjenih 3-D replika kalupa. Svaki je učenik imao priliku ručno napraviti vlastiti kampanul, kojeg je nakon sušenja mogao ponijeti kući, umotanog i zavezanog konopcem, baš onako kako se za isporuku kupcima svojedobno pakiralo šećerne glave u pogonu na Brajdi. Kroz proces izrade mladi su imali prilike upoznati različite nazive koji su se koristili za šećerni stožac u raznim zemljama, vježbati finu motoriku, ali i povezati znanja iz svojih zanimanja – pomoćni kuhari-slastičari i cvjećari s informacijama o proizvodnji i upotrebi šećera te uzgoju šećerne trske. Na kraju radionice mladima je ostalo ispuniti još jednu stranicu Kulturne putovnice sa svojim dojmovima.

Kulturna putovnica 5

17.5.2021.

Peta radionica Kulturne putovnice pod nazivom Istraživanje grada 2 održala se 17. 5. 2021. Iako je radionica prvotno zamišljena kao terenska radionica, zbog postroženih epidemioloških mjera, sadržaj radionice u cijelosti je prenesen i prilagođen online održavanju putem platformi Kahoot i Zoom, koje su nam omogućile da na jednako interaktivan i zanimljiv način omogućimo kontinuirano održavanje programa u online okruženju.

Kroz radionicu Istraživanje grada 2 obradili smo temu kompleksa Benčić – od njegove povijesne uloge, ekonomske i kulturno-društvene važnosti za život grada Rijeke do njegove nove uloge kao novoga kulturnog centra grada Rijeke u kojemu su novi dom pronašle kulturne ustanove – Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Muzej Grada Rijeke, Dječja Kuća (u kojoj se smjestio Dječji odjel GKR Stribor), te uskoro i Gradska knjižnica Rijeka.

Cilj radionice bio je omogućiti mladima da se upoznaju i povežu s kompleksom Benčić kao novim kulturnim centrom čije će usluge i programe moći koristiti u narednim godinama. Radionica je bila podijeljena u dva dijela te je uključivala rad na pripremljenim didaktičkim materijalima, a zatim rješavanje kviza putem mobitela. Kroz sudjelovanje u grupnim aktivnostima i zadacima te kasnije interaktivnom kvizu putem platforme Kahoot, mladi su imali prilike razvijati vještine timskoga rada i timskog pristupa rješavanju problema.

Kulturna putovnica 6

26.5.2021.

Šestu radionicu Kulturne putovnice održali smo u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja smještenom u Guvernerovoj palači. Mladi su se imali prilike upoznati sa samom zgradom muzeja kao spomenikom kulture te kroz interaktivnu šetnju dobiti pregled brojnih zbirki koje su našle svoje mjesto u muzeju. U obilasku smo koristili mape muzeja. Na taj način mladi su imali prilike učiti kako čitati i tumačiti mape čime smo nastavili rad na razvoju njihovih spacijalnih vještina i razmišljanja. S obzirom da se PPMHP može pohvaliti brojnim interaktivnim i multimedijalnim segmentima postava, u drugom dijelu radionice usredotočili smo se upravo na njih. Mladi su tako imali priliku još jednom razbiti iluziju o muzejima kao zastarjelim ili dosadnim mjestima te iz prve ruke vidjeti i isprobati razne edukativne igre i multimedijalne sadržaje iz postava Tragovi vremena.

Neki od sadržaja koje su imali prilike isprobati iz prve ruke bili su: interaktivna igra arheološkog iskapanja grobnice na stolu s ekranom na dodir koju je moguće dodirom kista postupno otkriti poput arheologa, ispisivanje cedulja s tekstom na glagoljici pomoću monitora na dodir te interaktivnu proširenu stvarnost koja omoguće virtualno odijevanje u odjeću viteza ili dame te izradu fotografije. Kao i uvijek, radionicu smo završili ispunjavanjem Kulturnih putovnica i prikupljanjem još jednog u nizu pečata kulturnih ustanova koje smo posjetili.

Kulturna putovnica 7

31.5.2021.

Sedma radionica Kulturne putovnice održala se u novootvorenoj Dječjoj kući, točnije u Dječjem odjelu Stribor Gradske knjižnice Rijeka koja je ondje pred dva mjeseca pronašla svoj novi dom.

Bio je ovo treći put da u sklopu Kulturne putovnice posjećujemo novi Art kvart Benčić i upravo otvaranje Dječje kuće mladi su čekali s velikim nestrpljenjem. Radionicu smo stoga započeli kod naših domaćina u knjižnici koji su nam pokazali sve novitete koje je Stribor doživio selidbom u novi prostor postajući tako mjesto za ugodni boravak, učenje, rad, kreativnost, susret i eksperimentiranje. Mladi su imali priliku pobliže se upoznati s različitim zbirkama knjiga – od zbirke za mlade, knjiga iz različitih područja znanosti, bogate zbirke slikovnica, kutka za stripoljupce do roditeljske zbirke i brojnih drugih.

Prvi puta u povijesti Gradske knjižnice Rijeka u novom Dječjem odjelu Stribor u Dječjoj kući integriran je i sustav za samozaduživanje i samorazduživanje knjiga te su mladi imali prilike osobno isprobati kako samostalno pronaći željeni naslov te ga bez dodatnog zadržavanja i čekanja zadužiti ili razdužiti. Nakon završetka vodstva knjižnicom i ispunjavanja putovnica, iskoristili smo priliku da mlade upoznamo i s ostalim prostorima u Dječjoj kući: Galerijom, Kinom, Backstage dvoranom, Šumom Striborovom te krovnom terasom i Kontejnerom – multifunkcionalnim prostorom u središtu krovne terase.

Kulturna putovnica 8

7.6.2021.

Posljednja radionica programa Kulturna putovnica održala se u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca. Ispred riječkog kazališta dočekala nas je Nikolina Hrga, dramska pedagoginja i voditeljica Riječkog kazališta mladih Kamov. Pod njenim vodstvom, mladi su imali priliku otkriti što se događa „iza kulise“, na mjestima koja u kazalištu kao publika nemamo prilike vidjeti… Ušli smo tako na ulaz za zaposlenike te istražili mjesta poput kazališne pozornice, garderoba, prostorija za probe, a zatim smo obišli i prostor za publiku od atrija, do partera i loža.

Mladi su imali priliku i vidjeti procese koji prethode stvaranju krajnjeg produkta kojeg većina ima priliku vidjeti tek iz gledališta. Drugi dio radionice održao se je u foajeu kazališta u kojemu smo pod vodstvom Nikoline Hrge imali priliku sudjelovati u nekoliko zanimljivih dramskih igara. Kvalitetno provedenim vremenom u kazalištu željeli smo pomoći djeci da razviju osobnu vezu s kazalištem kao mjestom u kojem su dobrodošli, kojeg poznaju i u kojeg se žele vraćati. Osim što su na kraju radionice ispunili još jednu stranicu svoje Kulturne putovnice, mladi su izrazili želju za povratkom u kazalište, ovoga puta na kazališnu predstavu.

Završna prezentacija i evaluacija projekta održala se je 11.6. u Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka.

Zajedno smo se prisjetili svih radionica provedenih u sklopu projekta od listopada 2020. do lipnja 2021. kroz pregled fotografija i razgovor. Mladi su zatim sudjelovali i u nekoliko kratkih i krativnih aktivnosti kroz koje smo evalurali projekt, a zatim su svim sudionicima dodijeljenje diplome i zahvalnice.

Nositelj projekta:

Udruga za razvoj umjetnosti, kulture i edukacije (projekt Vijeće mladih Benčić)

Partner:

Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka

Kulturne ustanove uključene u projekt:

Prirodoslovni muzej Rijeka, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzej grada Rijeke, Gradska knjižnica Rijeka, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca

Projekt Kulturna putovnica financijski je podržalo Ministarstvo kulture i medija RH.