PARK’O’PAR 2

Nositelj projekta:

VMB

Suradnici:
  • Udruga Ri Rock – community radio Radio Roža,
  • Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka
  • umjetnica Tanja Blašković
  • umjetnik Bruno Butorac
  • klaun Marko Ilić
Vrijeme:

27. lipanj. 2022.

Partneri:
  • Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
  • Gradska knjižnica Rijeka
Lokacija:

park, Artkvart Benčić, Rijeka

Korisnici:
  • djeca od 8 do 13 godina
  • roditelji
  • javnost

Projekt Park'o'par 2 nastavak je prakse poticanja kreativnog provođenja vremena na javnim prostorima za djecu i roditelje te aktiviranjem građana, s naglaskom na obitelji, na promišljanje prostora u svom gradu kroz radionice i događanja.

Projekt Park’o’par 2 je međugeneracijsko kulturno-umjetničko događanje za djecu i roditelje realiziran kao jednodnevni događaj 27. lipnja 2022. godine u Art kvartu Benčić u Rijeci, a u dvorištima Dječje kuće, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Muzeja grada Rijeke. Radi se o nastavku prakse poticanja kreativnog provođenja vremena na javnim prostorima za djecu i roditelje te aktiviranju građana, s naglaskom na obitelji, na promišljanje prostora u svom gradu kroz radionice i događanja temeljem metode kreativnog stvaranja mjesta.

Metoda na kojoj smo temeljili naš projekt naziva se placemaking ili stvaranje mjesta. Stvaranje mjesta jednostavno rečeno znači stvaranje kvalitetnih prostora u kojima ljudi žele provoditi vrijeme, raditi i učiti. U ovom slučaju radi se o kreativnom stvaranju mjesta (Ann Markusen i Anne Gadwa, 2010.) koje je po definiciji najčešće vezano za prostore kulture i prostore koji su vezani za umjetnike. Kroz ovaj jednodnevni događaj aktivirali smo suradnike – lokalne umjetnike da promišljaju o novom prostoru u gradu i da namjenski osmisle radionice koje će (1) aktivirati sudionike različitih dobi, (2) angažirati ih u promišljanju i interveniranju u prostor, (3) stvoriti ugodnu atmosferu i zajedno sa sudionicima osvijestiti i drugim posjetiteljima vrijednost novog javnog prostora.

Kako je događaj planiran u isto vrijeme kada se odvijao Festival Tobogan te su voditelji projekta i partneri uključeni u planiranje samog Festivala, prirodno je bilo spojiti dva projekta radi bolje promocije i vidljivosti projekta, bolje komunikacije s ciljanom skupinom koja je ista za oba projekta te želje za širenjem publike na obitelji od strane Festivala. Budući da se radilo o jedinstvenom događaju koji je planiran cjelovito odlučeno je da Park’o’par 2 bude otvorenje samog Festivala koji se ove godine fokusirao na prostor Dječje kuće kao polaznu točku Festivala. Na taj način je i sama akcija stvaranja mjesta imala dodatan značaj.

Projekt smo sa stručnim suradnicima, muzejskom pedagoginjom Ivanom Lučić (MMSU) i Kristianom Benićem (GKR) planirali od travnja 2022. kroz niz sastanaka sa stručnim suradnicima, umjetnicima i ostalim organizatorima Festivala Tobogan. Program je podijeljen na dva dijela – popodnevni i večernji dio. Popodnevni dio programa sastojao se od radionica koje su vodili lokalni umjetnici u kojima su sudjelovali roditelji s djecom, a kojima je cilj bio upoznavanje lokaliteta, priprema lokaliteta za večernje događanje i priprema izvedbi. S umjetnicima i suradnicima koji su mentorirali radionice održano je minimalno 2 sastanaka (s nekima i više) kroz koje smo razvijali radionice prilagođene obiteljima i koje doprinose pripremi prostora ili izvedbama u večernjem terminu. U popodnevnom dijelu programa obitelji su mogle sudjelovati samo uz najavu – prijavu na određenu radionicu. Održalo se 6 paralelnih radionica, svaka za 10 djece i roditelja u pratnji. Radionice: Sitolancun – voditelj umjetnik Bruno Butorac, Obiteljski B2B – voditelji Radio Roža (Davor Popdankovski, Davor Margan, Sebastijan Tomažin), Razigrana ograda – voditeljica umjetnica Tanja Blašković, Kad bi bio graditelj – Gordana Stipeč Brlić (Društvo arhitekata Rijeka), Flying Pancakes – voditelj izvedbeni umjetnik Marko the Clown, Obiteljska priča o Benčiću – voditeljice Ivana Golob Mihić i Ivana Lučić.

Večernji dio programa bio je osmišljen tako da je otvoren za javnost. Odvijale su se 3 drop-in radionice za koje nije bila potrebna najava te su mogla sudjelovati djeca od 3 godine na više. Drop-in radionice: Čarobni štapići – voditeljica Ivana Golob Mihić, Napravi svoj bedž – voditeljica Ivana Lučić, JGL Zeleni kutak – organizira JGL. Uz radionice, DJ nastup su odradili sudionici radionice Obiteljski B2B te je nastup imao Marko the Clown. U večernjem dijelu programa Gradska knjižnica je ponudila i svoj program „Pssst… Priča!“ za najmlađe sudionike u tri termina.

9

Radionica

60

parova

300

posjetitelja