Mjesec studeni je bio posvećen glazbi, a druga radionica u mjesecu temi V.J.-inga. Radionicu smo održali u prostoru Galerije SKC u sklopu OKC Palach 28. i 29. studenog 2015.

Gosti-voditelji radionica ovaj put su bili Petra Dolenec i Damjan Šporčić, te glazbeni sastav Wunà.

Cilj ove radionice bio je djeci približiti zanimanje V.J.-a – tko su oni, što rade i čime se služe. Također, cilj je bio dovesti u vezu glazbu i sliku – kako i na koji način ih sve možemo povezati. Iako je V.J.-ing složeno zanimanje, ova radionica je osmišljena tako da nije potrebno nikakvo predznanje. Kroz nju smo korisnike upoznali sa svim osnovnim alatima i tehnikama V.J.-inga, mixanja te video mapiranja.

Prvi dan bio je posvećen upoznavanju sa analognom i digitalnom opremom, projektorima i programima. Petra Dolenec je djecu upoznala s principom rada grafoskopa i dijaprojektora, te načinima njihove primjene za video efekte. Djeca su zatim s flomasterima i bojama za staklo crtala po folijama, folijama u boji i prozirnim uzorcima te ih zatim osvjetljavali na grafoskopima i projektorima kreirajući različite slike na zidovima galerije. Na taj način upoznali su statične elemente kojima se koriste V.J.-i prilikom kreiranja video kulisa. Nakon toga Damjan Šporčić upoznao ih je s računalnom opremom koju koriste V.J.-i : laptopi, programi, mikseri i projektori. Zatim je pustio niz video snimaka različitih vrsta video projekcija kako bi korisnicima pokazao sve mogućnosti koje V.J. ima na raspolaganju. Djeca su kao domaću zadaću imali pronaći video ili sliku koja im se sviđa i donijeti ju slijedeći dan na radionicu.

Broj sudionika: 15

Lokacija: Galerija SKC

Drugi dan bio je posvećen osmišljavanju prostora koristeći se video efektima i statičnim slikama koje su djeca koristila dan prije. Cilj je bio pripremiti prostor za nastup benda Wunà i pokazati roditeljima i posjetiteljima što su naučili.

S Damjanom i Petrom osmislili su oblike koje su zatim napravili u stiroporu. Nakon što su ih zalijepili su ih po zidovima s Damjanom su mapirali oblike i osvijetlili ih različitim video efektima koje su naučili izmjenjivati uz glazbu.

U jednoj prostoriji u Galeriji SKC prikazane su bile statične slike koje su djeca sama napravila, a u drugoj prostoriji gdje je svirao bend djeca su bila V.J.-i koristeći prethodno mapirane površine. Osim roditelja, gosti kluba Palach su nam se pridružili na koncertu i V.J.-anju!