Mjesec studeni posvećen je glazbi. Aktivnosti su kao i protekli mjesec podijeljene u dva dijela. Prvi dio aktivnosti izvodio se na temu jazz glazbe.

Radionica Jazz održala se 8. studenoga 2015. godine u prostorima MMSU u Križanićevoj ulici 6A, a radionicu je vodila Danijela – Lela Kaplowitz.

Ova radionica se realizirala u suradnji s dva projekta, jedan od njih je “Jazz na kotačima”. Radi se o modernom edukacijskom programu koji kroz putujuće radionice promovira jazz glazbu prvenstveno, ali ne i isključivo, školarcima i studentima diljem Republike Hrvatske. Program je namijenjen proširenju postojećeg programa glazbene kulture, koje kao jedno od područja tematike obrađuje i jazz glazbu. Posebnost ovih radionica jest što profesionalni voditelj i glazbenici dolaze u školu/učilište i kroz kratku povijest jazz glazbe i demonstraciju instrumenata zasebno i skupno sviraju pred učenicima, koji većinom nisu u živo imali prilike doživjeti koncert takve vrste glazbe. Naposljetku, mlade se motivira svirati instrumente i zajedno muzicirati uz pomoć voditelja i glazbenika. Do sada održano je više od 25 radionica diljem Hrvatske.

Drugi projekt s kojem smo ovom priliko surađivali je festival Women in Jazz udruge Prostor Plus, u sklopu kojeg je voditeljica i bila u Rijeci.

Lela Kaplowitz je cijenjena hrvatska vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom. Nastupala je sa mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim glazbenicima diljem svijeta (Chico O’Farrill, Charles Tolliver, Craig Handy etc.).

Obrazovanje stječe uz jazz mentore Sheilu Jordan u Grazu, Jay Clayton i Marka Murphyja u New Yorku. Pohađala je Berklee Summer Music Workshop u Peruggi (Italija) i The Vocal Performance i Jazz improvisation na New School u New Yorku. I dalje se kontinuirano educira putem Berklee online programa.

Osvaja niz vokalnih međunarodnih nagrada (Lady Summertime, Finska 2009 itd.) i nagradu Primorsko-goranske županije za unapređenje kulturnog stvaralaštva (2010.). Ponosna je nositeljica statusa samostalne umjetnice pri Hrvatskom zavodu za samostalne umjetnike.

Iza sebe ima 4 samostalna nosača zvuka i gošća je na mnogim hrvatskim i stranim izdanjima.

Organizira i vodi radionice o jazz glazbi za djecu i mlade diljem Hrvatske. Podučava tehniku pjevanja, interpretaciju i improvizaciju te uživa u svom pozivu.

Broj sudionika: 12
Lokacija: prostori MMSU, Križanićeva 6A

Radionica je bila ovaj put jednodnevna. Započela je uvodnim igrama upoznavanja kojima je Lela dala glazbeni štih. Nakon toga djeca su pogledala dva videa kroz koja su se upoznala s poviješću jazz glazbe, plesom i jazz instrumentima. Nakon toga, djeca su se prisjećala koje jazz pjesme znaju, jesu li bili na koncertima slične glazbe, koje su sve instrumente vidjeli, sviđa li im se taj pravac u glazbi i po čemu se razlikuje od ostalih. Lela je donijela različite šuškalice, def i različite vrste bubnjeva uz pomoć kojih su djeca naučila ritam jazz glazbe. Lela ih je upoznala i sa step cipelama – plesom koji je vezan za jazz muziku. Veliki dio radionice bio je posvećen improvizaciji, kao jednom od ključnih elemenata jazz glazbe. Djeca su probala improvizirati glasom i tijelom, sami i u paru. Zatim, da bi se upoznala s mikrofonom organizirali smo male karaoke. Nakon toga Lela je kroz igru s djecom dodatno istražila moć glazbe.