Jedanaesta radionica Vijeća mladih Benčić održala se pod naslovom Ljetna škola „Art kolonija“, a okupila je 10 sudionika.

Ovom radionicom smo ujedno i proslavili godinu dana djelovanja Vijeća mladih Benčić i ostvarili dugotrajnu želju ostvarivanja aktivnosti s djecom i roditeljima.

Radionica nosi naziv Art kolonija jer smo imali želju raditi višednevne umjetničke aktivnosti na otvorenome – što se u umjetničkom svijetu nazivaju art kolonije. Na to nas je unatoč vrućinama inspiriralo odvijanje Beer Garden-a u vrtu Guvernerove palače. Ovom prilikom ostvarili smo suradnju s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, ekipom Beer Garden-a, te umjetnicama  Nikom Rukavinom i Petrom Mršom.

Radionice su se prva četiri dana odvijala u jutarnjem terminu od 9 – 12 sati, te zadnji dan u popodnevnom od 18 – 20 sati.

Prvi i drugi dan radionica posvetili smo učenju rada s glinom i gipsom, te izradi skulptura koje će krajem godine biti dodijeljene prema izboru djece najboljim kulturnim događajima/radnicima/umjetnicima. Svemu tome naučila nas je umjetnica Nika Rukavina, po struci kiparica. Naučila nas je kako se glina tretira, mijesi, vlaži i oblikuje pomoću različitih alata. Nakon što su svi skicirali svoje ideje, oblikovali su ih u glini te predstavili svima ostalima. Nakon toga svi su dobro pogledali tuđe radove i glasali za najbolji u dvije kategorije – za naj u kulturi i naj u umjetnosti. Pobijedile su skulpture Lorene Kalić i Nine Radović. Drugi dan smo na tim skulpturama naučili kako se rade gipsani kalupi i pomoću njih dobije mogućnost višestrukog repliciranja iste. Dodatno, naučili smo i kako se s glinom mogu uzeti otisci različitih površina, skulptura i reljefa koji se zatim mogu odliti u gipsu. Svatko je dobio svoju skulpturu za odnijeti kući, kao i odljev reljefa/skulpture.

Treći i četvrti dan bili su posvećeni linorezu i tisku. Nika Rukavina, inače ime iza branda Nosi Rijeku, pokazala nam je kako izrađuje svoje majice i svijeće – pa smo pokušali i mi. Tema je bila Rijeka, na bilo koji način, detalj ili krupna slika, bilo koja perspektiva. Kada smo svi nacrtali skice, prvo smo napravili njihov negativ pomoću indigo papira. Zatim smo taj negativ precrtali na linorez, također, pomoću indigo papira. Nika je stalno nadgledala rad i savjetovala nas što popraviti, dodati ili promijeniti. Nakon toga prešli smo na dubljenje linoreza. Kako je to teži zadatak radili smo ga i slijedeći dan. Kada smo svi završili prvo smo linoreze otisnuli na papir, a zatim i na bijele majice koje smo donijeli sa sobom. Svi smo bili jako zadovoljni rezultatima.

Zadnji dan posvetili smo obiteljskoj radionici i tu nam se pridružila umjetnica Petra Mrša. Prvi dio radionice posvetili smo obiteljskoj potrazi za blagom i upoznavanju Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja. Karte kupljene za muzej služile su roditeljima u Beer Garden-u za piće dobrodošlice. Svi zajedno smo sjeli i opustili se dok nam je Petra objasnila čime se bavi i što ćemo s njom raditi. Ona je osmislila i provodi projekt Vježbanje obitelji (http://rehearsingfamily.com/vjezbanje-obitelji/) te je došla s nama odraditi nekoliko vježbi.

Roditelji i djeca odradili su slijedeće vježbe:

Broj korisnika: 10
  1. Dnevna želja. Za doručkom svaki član poželi članu sebi s desna jednu stvar koju želi da se tom članu ostvari u predstojećem danu.
  2. Zbor. Jedan član nauči ostale pjevati njezinu/ njegovu omiljenu pjesmu.
  3. Materijal. Svatko ispriča priču o ostalim članovima nadopunjujući rečenicu: “kada bi on/a bio/la neki materijal, bio/bila bi______ jer______“.
  4. Tuđi strah. Jedan član izabere strah kojeg smatra ili zna da ima neki drugi član i priča o tom strahu u 1. licu.
  5. Tišine. Gledajte se međusobno u oči 10 minuta u tišini.