Deseta radionica Vijeća mladih Benčić održala se pod naslovom Dječje ljetne noći, a okupila je 19 sudionika. Ideja radionice bila je približiti djeci manifestaciju Riječke ljetne noći koja svake godine obogaćuje kulturnu ponudu ljeti u gradu.

Riječke ljetne noći dugotrajan je festival koji se trudi predstave i druge scensko-izvedbene događaje maknuti iz uobičajenih prostornih okvira i  time im dati neku drugu dimenziju. Predstave se izvode na otvorenome, na raznim gradskim trgovima i skrivenim prostorima u gradu, čime dobivaju poseban štih i drugačiju atmosferu. Cilj je bio da se djeca upoznaju s kulturnom ponudom grada ljeti, ne samo s ovom nego i ostalim manifestacijama koje im mogu obogatiti ljetne praznike.

Dva dana radionice podijelili smo i prostorno na zapadni i istočni dio grada koje smo istraživali. Prvi dan našli smo se sa korisnicima na zapadnom dijelu centra grada i organizirali smo igru traženja blaga. Zadaci su bili pronaći različite lokacije koji su urbanistički važni za Rijeku. Primjerice, zadatak je bio naći bivšu Riječku banku, danas zatvorenu, jer je toponim još uvijek prisutan u govoru riječana te je kultno mjesto okupljanja/sastanka. Cilj igre je bilo što točnije i brže pronaći, slikati se ispred i na karti označiti sve lokacije. Zadnja točka bilo je Art kino u kojem smo nakon velike potrage rezervirali karte za film „Stogodišnjak koji je pobjegao kroz prozor i nestao“. Prije projekcije djelatnica kina provela nas je kinom skroz do projekcijske sobe, a nakon toga smo se zaputili u stražnje sakriveno dvorište gdje se održava ljetno Art kino. Nažalost, unatoč raspitivanju o sadržaju filma i provjeri dopuštene dobne granice za gledanje filma, film zbog nasilja i prostih riječi nije bio primjeren za Vijeće mladih Benčić. Zahvalili smo se svima i otišli ranije s projekcije u noćnu šetnju gradom.

Broj sudionika: 19
Lokacije unutar centra grada

Drugi dan bio je posvećen istočnom dijelu centra grada kada smo opet imali natjecanje u pronalaženju zanimljivih lokaliteta. Grupa koja se bolje snašla na karti je došla prva, ali zbog jedne greške je rezultat bio izjednačen. Nakon toga otišli smo na Trg sv. Barbare gdje se održala predstava Trsatski zmaj Gradskog kazališta lutaka. Predstava o povijesti grada u samom centru Starog grada Rijeke bila je pravo osvježenje.

Ovom radionicom djeca su detaljnije upoznala lokacije unutar centra grada, ali su naučila čitati natpise, snalaziti se na karti i pitati sugrađane za upute. Također, dobili su priliku upoznati različite događaje koji su se simultano odvijali u gradu (Tango na trgu, otvorenje izložbe u Malom salonu i slično) i prisustvovati na dva odabrana programa. Nažalost, jedan nije bio primjeren zbog krive informacije.