Skip to main content

BILJKE U KRIŽANIĆEVOJ

AUTORICA: Ema, 12 godina

Biljke koje smo dobili ovdje, u Kamovu su jako lijepe i korisne kućne biljke. Veoma su dekorativne i potrebne kućanstvu. Zato vam predlažemo da ih nabavite i smjestite u svoj dom.

Svekrvin jezik

Latinski naziv:  Sansevieria trifasciata

Dolazi iz Afrike i ne voli veliku vlagu. Voli široke i plitke posude. Nije poput drugih biljaka zato što i danju i noću otpušta kisik pa je možete držati i u spavaćim sobama.

Kamedora-palma

Latinski naziv: Chamaedora elegans

Kamedora-palma jako je jednostavna i otporna biljka. Može narasti do 150 cm. Može imati i sitne žute cvjetove, ali za biljku nemaju nikakvu važnost. Ne izlažite ju izravnoj svjetlosti jer to uzrokuje smeđenje i otpadanje listova.

Mirisni zmajevac

Latinski naziv: Dracaena fragrans           Polinezijski naziv: „ti-plant“

Ova vrsta Dracaene je neobično izdržljiva. Može narasti do 3 metra. Jednostavna je za održavanje i otporna na različite temperature. Tijekom zime zalijeva se svakih 15-20 dana, a ljeti se zalijeva umjereno.

Kalateja

Latinski naziv: Chalatea roseopicta

Dolazi iz Brazila. Može narasti do 50 cm. Ima velike okrugle listove tamnozelenoga lica i ljubičastoga naličja zanimljivog dizajna. Raste na minimalnoj temperaturi od 16°C.

Spatifilium

Latinski naziv: Spatiphyllum

Može narasti od 20 do 60 cm. Bijeli cvijet u tuljku je veoma dugotrajan. Ova je biljka savršena za gamere zato što upija elektrostatičku energiju i štiti od štetnih zračenja televizija, mobitela, laptopa i drugih elektroničkih uređaja.

Žumara

Latinski naziv: Chamerops humilis

Veoma je otporna u punom smislu te riječi. Raste jako sporo. Može narasti do 120 cm. Dobro podnosi hladnoću (do ispod nule), ali jako voli sunce.

Fikus gumijevac

Latinski naziv: Ficus elastica

Ova biljka potječe iz tropskih predjela Azije. Raste do 60 metara. Ovo je ime dobila zato što su joj listovi krupni i jajoliki na dodir poput gume. Može izdržati visoke temperature.

Anturijum, Flamingov cvijet

Latinski naziv: Anthurium

U svijetu je poznato čak 550 vrsta ovoga cvijeta koje su postale popularne tek poslije Drugog svjetskog rata. Najčešće su crveni, ali ih možemo naći u bijeloj i ružičastoj boji te pjegavog uzorka.

Ljestvičasta paprat

Latinski naziv: Nephrolepis exaltata

Ova paprat sama odstranjuje smeđe ili iskrivljene listove da bi djelovala što urednije. Zato se najčešće koristi za dekoriranje doma. Povijeni listovi stvaraju raskošan i profinjen busen koji je vrlo privlačan.

Sobni bršljan

Latinski naziv: Hedera heliks

Ova se biljka još zove i ukrasni bršljan zato što je biljka penjačica koja se penje po zidovima te ih tako štiti. Otrovna je, ali ako se posebno pripremi je ljekovita. Sobni bršljan nikako ne smije doći u dodir sa suhim zrakom proizašlim iz centralnog grijanja.