Skip to main content

ZATVORENE PRIJAVE // Radionica Put vune

„U vrijeme kada je ovčarstvo bilo dio svakodnevice mnogih creskih obitelji, oni su vlastitu tradiciju živjeli, proživljavali, uz nju vezivali težak rad, siromaštvo i borbu za preživljavanjem, ali i trenutke veselja nad velikim stadom ili dobrim sirom. Iako ovčarstvo na Cresu postoji i danas, tijekom vremena ono se izmaknulo iz svojeg tradicijskog okruženja; iako sudjeluje u otočnoj svakodnevici, više ga se na žalost ne može smatrati i njezinim integralnim dijelom.
Ovčje vune na Cresu danas ima previše, pa se nerijetko može vidjeti kako leži odbačena uokolo. Iz nje se izrađuju jedinstveni suveniri i ukrasni predmeti koji se nude turistima, kako bi sa sobom ponijeli nešto što je uistinu izvorno cresko.“
Marina Jurkota Rebrović

Nakon uvodne radionice u novu programsku godinu koja tematsko usmjerenje ima u kulturi i umjetnosti zanata te međugeneracijskom učenju, 28. 04. 2018. pripremile smo radionicu pod nazivom „Put vune“.
„Put vune“ radionica je koja će nas odvesti čak do otoka Cresa gdje ćemo imati prilike iz različitih kutova i perspektiva upoznati se s bioraznolikošću otoka Cresa, creskom tradicijom ovčarstva, uporabom i obradom vune te životom u ruralnim otočkim zajednicama.
Izborom ovakve teme želja nam je približiti djeci različite vrste zanata te potaknuti stvaranje kreativnog prostora u kojem će se okupljati različite generacije kako bi se kroz prakticiranje ručnoga rada družile, razmjenjivale životna iskustva i kvalitetno provodile slobodno vrijeme.

U sklopu terenske nastave djeca će imati prilike posjetiti:

Eko-centar Beli čiji su glavni ciljevi zaštita bjeloglavih supova i kulturne baštine otoka Cresa. U centru se nalazi i oporavilište u kojim se ozlijeđeni ili otrovani supovi oporavljaju ili liječe. Uz eko centar nalazi se sedam uređenih poučnih eko staza te tri stalna postava namijenjena za turističke i edukativne posjete.

Udrugu Ruta u gradu Cresu koja se bavi očuvanje izvornih vrijednosti i poboljšavanje društvenog, kulturnog, ekološkog i turističkog identiteta otoka Cresa, u skladu s programom održivog razvoja otoka u kojoj će se djeca imati prilike okušati u filcanju vune.

Muzej ovčarstva u Lubenicama – neprofitnu organizaciju koja na području poluotoka Pernat, odumirućem dijelu otoka Cresa, nastoji cjelovitim pristupom očuvati i oživjeti razne oblike svakodnevna života.

Na radionici će biti osiguran jedan topli obrok, ali vas molimo da djeci spakirate marendu, grickalice i tekućinu jer se radi o cjelodnevnom izletu.

Prednost za sudjelovanje imaju djeca koja su već sudjelovala u radionicama.

Sudjelovanje na radionici je, kao i inače besplatno, ali vas ovim putem molimo da zajedničkim snagama skupimo donacije (max 30 kn po osobi) za Muzej ovčarstva u Lubenicama koji se na taj način financira.

Počinjemo koristiti novi sustav prijava i zato Vas molimo da iako ste već prisustvovali našem programu, samo ovaj put u formularu označite da niste kako bi vam se otvorio dodatni registracijski formular. U njega ćete ispuniti dodatne podatke, i svaki slijedeći put sustav će vas prepoznati.

Hvala na razumijevanju!

  Prijavi se na VMB lab
  DaNe  DaNe

  Molim vas ispunite dodatne podatke u nastavku:

  DaNe  Raspored

  Day 1

  7:40 - 7:50
  Okupljanje
  Delta (stajalište prigradskih linija Autotroleja)
  7:50 - 9:15
  Početak izleta
  Vožnja do Valbiske
  9:15 - 9:40
  Trajekt
  Valbiska - Merag
  9:40 - 10:30
  Vožnja
  Merag - Beli
  10:30 - 12:00
  Posjeta Eko centru Beli
  Posjeta tri izložbena postava u Eko centru Beli s vodstvom
  12:00 - 13:00
  Ručak
  Pansion Tramontana
  13:00 - 14:00
  Vožnja
  Beli - Cres
  14:00 - 15:30
  Radionica
  Radionica filcanja u Udruzi Ruta, Cres
  15:30 - 16:30
  Vožnja
  Cres - Lubenice
  16:30 - 18:30
  Obilazak
  Obilazak Lubenica i Muzeja ovčarstva
  19:00 - 20:00
  Vožnja
  Lubenice - Merag
  20:30 - 20:55
  Trajekt
  Merag - Valbiska
  20:55 - 22:00
  Povratak u Rijeku
  Djecu možete pokupiti na Delti

  Datum

  28 Apr 2018
  Prijave zatvorene!

  Vrijeme

  7:50 am - 10:00 pm

  Više informacija

  Saznaj više o programu

  Lokacija

  Cres

  Organizator

  Vijeće mladih Benčić
  Email
  vm.bencic@gmail.com
  QR Code