Fotografije: Natali Bosić

Radionica „Zin Zin“ u sklopu projekta Vijeće mladih Benčić, održana je 28. i 29. prosinca 2017. godine. Održana je u suradnji s Knjižnicom fanzina Zin Zin, tj. njenim osnivačima Brunom Butorcem i Franom Kalčićem.

Fanzin je neprofesionalna publikacija koju ureduju, stvaraju i umnožavaju novinari amateri – obični ljudi željni pisanja i izbacivanja nečeg kreativnog iz sebe. Na radionici Zin Zin djeca su imala priliku upoznati se s uradi sam (DIY) tehnikom izrade časopisa – fanzina.

Zin Zin je knjižnica nastala s ciljem promicanja i oživljavanja kulture stvaranja i čitanja fanzina. Ideja o nastanku knjižnice fanzina nastala je od strane nekoliko zaljubljenika u ovu vrstu publikacija. Njihova želja je arhiviranjem, izradom i posuđivanjem fanzina informirati ljude o „uradi sam“ kulturi i potaknuti ih da i sami postanu aktivni te se tim činom bore protiv kolotečine i monotonije u društvu. Knjižnica se nalazi u zgradi Filodrammatice, a svoja će vrata otvoriti početkom siječnja.

Fran i Bruno su predstavili pojam fanzina i djeci prezentirali nekoliko izabranih fanzina iz njihove knjižnice, među kojima je i njihov fanzin Nula negativ. Kada smo zajedno porazgovarali o sadržaju i izgledu fanzina krenuli smo na izradu vlastitoga. Odabrana tema bila je protekla godina VMB i iskustva naših članova. Svatko je odabrao način izražavanja koji mu je najdraži – tekst, pjesma, slika kolaž.. i prionuli smo na posao.
Rezultat dvodnevne radionice je fanzin pod nazivom Vjesnik mladih Benčića kojeg možete prolistati online!

13
Broj sudionika

LOKACIJA: Križanićeva 6A, Rijeka

SURADNICI: Bruno Butorac, Fran Kalčić