Fotografije: Natali Bosić

Radionica “Voda” je popratni edukativni program predstave “Voda” koja je igrala u HNK Ivana pl. Zajca, a dio je Pop-Up aktivnosti projekta Vijeće mladih Benčić.
Razvoj života u Rijeci ovisio je o moru i o Rječini. Bez obzira na ime koje je nosila, Eneo, Oeneus, Tarsia, Flumen, Pflamm, Fiume, Reka, Rečina ili Ričina, Rječina je bila i još uvijek je glavni izvor pitke vode za cijeli grad. Uz to, njeno staro korito, danas Mrtvi kanal, mjesto je prve riječke luke. Dodatno, njezin tok osiguravao je prirodnu energiju za pogon mnogih mlinova na njenim obalama, koji su građane opskrbljivali brašnom, tjesteninom, tkaninom i drugim proizvodima. Iako mnogi zanemaruju Rječinu i karakteriziraju Rijeku samo kao primorski grad, stanovnici Rijeke su itekako svjesni njenog značaja. Među ostalim prirodna je granica između istočne i zapadne strane grada. Osim pitke vode i plodnoga tla, Rijeka je svojim geografskim položajem i sigurnom lukom pružala utočište mnogim brodovima i putnicima.
Iz svega navedenog možemo vidjeti kako je voda, morska i slatka imala centralno mjesto u razvoju našega grada. Kroz dvodnevnu radionicu djeca su imala prilike sudjelovati u aktivnostima kroz koje su mogla upoznati povijesni i simbolički značaj i važnost vode za razvoj i identitet grada Rijeke.
Prvi dan radionice bio je posvećen upoznavanju različitih značenja koje voda ima za naš grad. Pritom smo surađivali s Gradskom knjižnicom Rijeka – Odjelom Stribor, Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog Primorja i Prirodoslovnim muzejom Rijeka. Okruženi raznim predmetima koji nam prikazuju razne aspekte vode lakše nam je bilo učiti o povezanosti i ovisnosti Rijeke o vodi.

Drugi dan radionice uputili smo se u obilazak KD VODOVOD I KANALIZACIJA d.o.o. Rijeka – Izvor Zvir. Kroz kontrolni centar i kupolu izvora vodio nas je Vlatko Kajapi, dugogodišnji zaposlenik spomenutog poduzeća. Nakon toga uputili smo se na avanturističku šetnju kanjonom Rječine sve do mlinova Matković i Matešić koji su u povijesti opskrbljivali cijelu Rijeku domaćim brašnom.
Uživali smo u suradnji s HNK Ivana pl. Zajca, a djeca nakon radionice i u predstavi „Voda“.

15
Broj sudionika

LOKACIJA: Rijeka

DOB: 9 – 13 godina