Fotografije: Natali Bosić

Gradsko kazalište lutaka Rijeka bilo je naš domaćin za radionicu „Kazališni lu(t)kavac“, koja je održana 3. i 14. studenoga 2018. Cilj radionice bio je upoznati proces stvaranja lutkarske predstave kako bismo sudjelovali u projektu Lutkolab te bili članovi žirija za odabir predstave koja će u produkciju ići u 2019. godini.

Radionica je bila podijeljena u dva dijela, prvi dio je bio posvećen upoznavanju s radom u kazalištu, a drugi žiriranju predstava.

Proces izrade lutkarske kazališne predstave upoznali smo na temelju predstave „Zamrznute pjesme“ u izvedbi GKL Rijeka. Prvo smo pogledali samu predstavu, a zatim nam se pridružila glumica Petra Šarac s kojom smo razgovarali o sceni, scenografiji, pripremi glumaca za ulogu i kretanju po sceni. Za to smo i mi morali otići na scenu i isprobati kako to izgleda. Glumac mora paziti na svoje kolege, tekst, lutke, glazbu i svijetlo, a to je sve važno da bi predstava bila uspješna. Nakon toga su nas ugostile u lutkarskoj radioni Luči Vidanović i Andreja Jandrečić s kojima smo izradili lutke koje smo zamislili u našoj mašti tokom prijašnjih vježbi.

Sve to je bilo jako važno kako bismo mogli pravedno ocijeniti prijedloge predstava koje su pristigle na natječaj Lutkolab. Gradsko kazalište lutaka Rijeka pozvalo je mlade umjetnike – lutkare do 30 godina starosti (redatelje, dramaturge, glumce, likovne umjetnike itd.) da predlože lutkarsko – kazališne projekte za produkciju u kazališnoj sezoni 2018./2019. Natječaj je dio projekta „Lutkolab“ kojega GKL Rijeka pokreće u okviru programa programske linije Dječja kuća Europske prijestolnice kulture Rijeka2020.

Kada smo došli u GKL Rijeka drugi puta dočekala su nas tri mlada autora koja su ušla u uži izbor natječaja (BLU, redateljica Mateja Kokol; GDE SI OTIŠAO,  redateljica Tea Puharić; VODA , redatelj Vanja Jovanović). Pokazali su nam inserte svoje predstave te smo se s ostalim članovima žirija povukli kako bismo svoj glas nekome dodijelili.

Na kraju nam je drago čestitati Vanji Jovanoviću na pobjedi te mu želimo poručiti da jedva čekamo vidjeti predstavu!

Ovo je za nas bilo posebno iskustvo i ponosni smo što se nas glas čuo i uvažio!

12
Broj sudionika

LOKACIJA: Gradsko kazalište lutaka Rijeka

SURADNICI: Gradsko kazalište lutaka Rijeka