Skip to main content

Movie review: Harry Potter and the Sorcerer’s Stone

AUTORICA: Nina, 14 godina

Harry Potter i kamen mudraca prvi je od 8 snimljenih filmova o čarobnjačkom svijetu prema autorice J. K. Rowling, Redatelj je Chris Columbus, a film je 2001. godine izdala izdavačka kuća Warner Brothers.

Harry (Daniel Redcliffe) je neobičan dječak koji živi sa tetom, tetkom i njihovim razmaženim sinom Duddlyem. Jednoga dana Harry dobije pismo u kojem ga se poziva u čarobnjačku školu Hogwarts. Harry se na to nije odazvao jer su se njegovi ujak i ujna silno trudili da ne vidi sva ta pisma koja su mnogobrojno pristizala svaki dan. Stoga je Hagrid (Robbie Coltrane), jedan od zaposlenika škole osobno morao doći po njega. Priopčivši mu da je čarobnjak, Harry ostaje zapanjen te odmah polazi za njim u svoj novi život. Na putu do škole upoznaje Rona (Rupert Grint) i Hermionu (Emma Watson) s kojima se odmah sprijateljio te se oni zajedno s njim protežu kroz svih osam filmova upadajući u razne avanture. S kojim se sve likovima Harry susreo i kroz kakve je prilike i neprilike prolazio, pogledajte sami.

Flim je ponajprije namjenjen djeci i tinejđerima, ali i odraslima koji su spremni da maštovitost filma ponovo probudi djete u njima.  Kamen mudraca možda i nije tooliko napet kao i ostali djelovi, no njegov cilj je upoznati nas s likovima i uvesti u cijelu priču ovog maštovitog svijeta. Ako ste ljubitelji fantastičnih filmova ovo je pravi izbor za vas.

Izvori ilustracija:

  1. https://web.archive.org/web/20190108060508/https://vignette3.wikia.nocookie.net/harrypotter/images/0/0e/Philostone.jpg/revision/latest?cb=20101208171110
  2. https://typeset-beta.imgix.net/rehost%2F2016%2F9%2F13%2Fd86ed658-1a56-4809-bed0-ef81cbb84e7e.jpg