Skip to main content

6 BOOKS FOR 6 MONTHS

AUTORICA: Lara, 14 godina

Znate ono kada ste bolesni, pogledali ste sve epizode svoje najdraže serije i sve filmove koji su vas zanimali i pojeli doslovno cijeli hladnjak, jedino zanimljivo što vam preostaje je čitati, a ja sam tu da vam pomognem izabrati knjigu. Složila sam vam popis šest knjiga koje su za djecu i tinejdžere.

1. Zoe Sugg: “Cura na netu”

Prva, i meni najdraža, knjiga od svih navedenih je Zoellina „Cura na netu“. Knjigu piše srednjoškolka Penny koja nije baš popularna u školi, ali je sretna jer ima svog najboljeg prijatelja Elliota koji je tu uvijek za nju. Često dobiva napadaje panike zbog kojih je preplašena, ali poslije doznaje da su oni potpuno normalni. Kako njezina mama organizira vjenčanja, dobila je priliku sa svojom obitelji otputovati u New York na tjedan dana preko zimskih praznika. Tamo upoznaje Nou Finna i s njim provodi vrijeme dok joj roditelji rade. On joj pokazuje New York, a ona sve te pustolovine anonimno piše na svom blogu. Oni se zaljube i zajedno provedu Božić, nakon čega se desi nešto užasno! Što? Skoknite do knjižare, posudite knjigu i saznajte.

2. Zoe Sugg: “Cura na netu na turneji”

Na drugom se mjestu nalazi nastavak „Cure na netu“ koji se zove „Cura na netu na turneji“. Ako ste odlučili posuditi prvu knjigu ovoga serijala, ne čitajte ovo jer ću vam otkriti što se dogodilo, a to bi vam moglo pokvariti knjigu. No, ako želite doznati, nastavite čitati. Penny u ovom nastavku ide na turneju s Noom jer… pogodite što? On je poznati pjevač. Zajedno idu na turneju, a nju počinju zvati „Noina cura“, umjesto Penny, što joj se nikako ne sviđa. Upoznaje poznatu pjevačicu Leu Brown s kojom postaje jako dobra prijateljica. Nakon par tjedana na turneji shvaća da se zapravo uopće nije družila s Noom, i to ju izludi pa nazove Elliota i vrati se s njim kući. Hoće li se pomiriti ili je njihova veza zauvijek prekinuta i, najvažnije, tko je krivac, saznajte sami.

3. John Green: “Greška u našim zvijezdama”

Na trećem se mjestu se nalazi knjiga „Greška u našim zvijezdama“ od John Greena. Prema ovoj je knjizi napravljen i film za koji sam sigurna da ste već čuli. Hazel je šesnaestogodišnja cura s rakom kojeg proživljava već 7 godina. Ide na podržajnu grupu gdje upoznaje Augusta u kojeg se zaljubi, a i on u nju. Fondacija omogućuje svakom bolesnom djetetu ispunjavanje jedne želje, a ona ju je iskoristila na put u Disneyland. No, on svoju nije, pa zajedno odluče ići u Amsterdam da saznaju kraj njezine najdraže knjige, međutim, njezin je pisac jako bezobrazan i ne želi im reći. Vrate se kući razočarani, ali zaljubljeni još više. Nažalost, August saznaje od doktora da mu je ostalo još tek par tjedana života. Zajedno ih provode najbolje što mogu. On naposljetku umire sretan jer je imao tako divnu djevojku.

4. Miranda Sings: “Selp-Helf”

Na četvrtom se mjestu našla knjiga youtjuberice Mirande Sings koja je ipak malo više za djecu. Knjiga sadrži njezine zanimljive i smiješne priče te neke zabavne zadatke. Ona priča o svojem djetinjstvu i pustolovinama i sigurna sam da će vam se svidjeti nevezano imate li 5 ili 25 godina. Jedina mana ove knjige jest da još nije izašla na hrvatskom ni srpskom jeziku (a niti neće) tako da ćete ju morati čitati na engleskom i također nije u prodaji kod nas, nego samo na e-Bayu ili Amazonu. Ako ju ipak uspijete naručiti, možda budete sretnici jer je Miranda potpisivala neke knjige i onda ih stavila u prodaju. Sretno!

5. Keri Smit: “Uništi dnevnik”

Na petom je mjestu još jedna zabavna knjiga za djecu i mlade. Radi se o knjizi „Uništi dnevnik“ od Keri Smita. Ova je knjiga došla u prodaju u Hrvatskoj tek ovo ljeto, zbog čega sam bila jako uzbuđena jer se već mnogo godina prodaje u Americi i ostatku Europe, a sada je prevedena na hrvatski i prodaje se u Hrvatskoj! Ova je knjiga odlična kada vam je dosadno ili ste ljuti. Ona vam daje puno prijedloga kako da ju uništite, kao naprimjer, odvedi dnevnik u šetnju, zaveži ga s uzicom i vuci po cesti ili još bolje blatu. Da, možda ćete izgledati glupo i svi će vas čudno gledati, ali u biti knjiga je jako dobra za oslobađanje od stresa.

6. Emma Donoghue: “Soba”

Na šestom mjestu je „Soba“ koju mi je prijateljica predložila i zato ju trenutno čitam. Zasad mi se jako sviđa, a čula sam i od drugih odlične komentare na nju. Naime, radi se o dječaku i njegovoj mami koji zajedno žive u kući s jednom sobom veličine svega 3 puta 3 metra. U toj sobi svaki predmet ima svoje ime, tako se naprimjer ormar zove krampus, itd… Dječak kad odraste želi postati žena, baš kao njegova majka, ali to nažalost nije moguće. U knjizi je glavna poruka ta povezanost i ljubav između majke i sina i to je ono što je čini posebnom. Mislim da je ova knjiga primjerena i za odrasle i čini mi se da bi im se mogla svidjeti, kao i za mlade, ali djeca do otprilike 12 godina ne bi je mogla shvatiti. Nadam se da ćete i vi uživati u ovoj knjizi koliko ja uživam u njoj.

To su sve knjige koje sam vam pripremila. Nadam se da ćete naći vremena da pročitate barem jednu od njih i da će vam se svidjeti.

Izvori ilustracija:

  1. Cura na netu – slika naslovnice knjige – http://profilknjigaizdanja.blogspot.hr/2015/06/zoe-sugg-cura-na-netu.html
  2. Cura na netu na turneji – slika naslovnice knjige – http://profilknjigaizdanja.blogspot.hr/2016/06/zoe-sugg-cura-na-netu-na-turneji.html
  3. Greška u našim zvijezdama – slika naslovnice knjige – https://www.abrakadabra.com/hr-HR/Katalog-Knjige-Djecje-knjige/Greska-u-nasim-zvijezdama/p/B0042UE
  4. Selp-Helf – slika naslovnice knjige – https://www.amazon.com/Selp-Helf-Miranda-Sings/dp/1501117947
  5. Uništi dnevnik – slika naslovnice knjige – http://www.knjigaknjiga.com/proizvod-bojenjem-protiv-nesanice.html
  6. Soba – slika naslovnice knjige – http://www.najboljeknjige.com/content/knjiga.aspx?BookID=972