Skip to main content

Kako se uključiti

Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB
Križanićeva 6A, 51000 Rijeka | OIB: 84592916839

PARK’O’PAR

Nositelj projekta:

VMB

Suradnici:
  • Udruga Ri Rock – community radio Radio Roža,
  • Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka
  • umjetnica Tanja Blašković
  • umjetnik Bruno Butorac
  • klaun Marko Ilić
Vrijeme:

lipanj, 2022.

Partneri:
  • Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka
  • Gradska knjižnica Rijeka
Lokacija:

park, Artkvart Benčić, Rijeka

Korisnici:
  • djeca od 8 do 13 godina
  • roditelji
  • javnost

PARK'O'PAR 2 - otvorenje festivala Tobogan 2022. Park za sve parove!

Projekt Park’o’par 2 je međugeneracijsko kulturno-umjetničko događanje za djecu i roditelje realiziran kao jednodnevni događaj 27. lipnja 2022. godine u Art kvartu Benčić u Rijeci, a u dvorištima Dječje kuće, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Muzeja grada Rijeke. Radi se o nastavku prakse poticanja kreativnog provođenja vremena na javnim prostorima za djecu i roditelje te aktiviranju građana, s naglaskom na obitelji, na promišljanje prostora u svom gradu kroz radionice i događanja temeljem metode kreativnog stvaranja mjesta.

Metoda na kojoj smo temeljili naš projekt naziva se placemaking ili stvaranje mjesta. Stvaranje mjesta jednostavno rečeno znači stvaranje kvalitetnih prostora u kojima ljudi žele provoditi vrijeme, raditi i učiti. U ovom slučaju radi se o kreativnom stvaranju mjesta (Ann Markusen i Anne Gadwa, 2010.) koje je po definiciji najčešće vezano za prostore kulture i prostore koji su vezani za umjetnike. Kroz ovaj jednodnevni događaj aktivirali smo suradnike – lokalne umjetnike da promišljaju o novom prostoru u gradu i da namjenski osmisle radionice koje će (1) aktivirati sudionike različitih dobi, (2) angažirati ih u promišljanju i interveniranju u prostor, (3) stvoriti ugodnu atmosferu i zajedno sa sudionicima osvijestiti i drugim posjetiteljima vrijednost novog javnog prostora.
Osim radionica različitih vrsta, da bi stvorili atmosferu zajedništva i ugodnog provođenja vremena prostor smo pripremili za događanje manjim intervencijama – ogradili smo prostor događaja plahtama koje su odvojile sam prostor od prometnica i stvorile osjećaj sigurnosti za slobodan boravak djece, osigurali smo rekvizite za slobodnu igru (rekete, lopte, hula hoop i slično) te su nam se pridružili volonteri iz volonterskog centra Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku kako bismo mogli posjetiteljima osigurati pristup informacijama i pružiti osjećaj dobrodošlice.

Ciljevi projekta:

Projekt Park’o’par 2 nastavak je prakse poticanja kreativnog provođenja vremena na javnim prostorima za djecu i roditelje te aktiviranjem građana, s naglaskom na obitelji, na promišljanje prostora u svom gradu kroz radionice i događanja.

1. Cilj

poticanje korištenja javnih prostora kroz kreativne radionice

2. Cilj

povećanje ponude obiteljskih radionica

3. Cilj

poticanje građana na promišljanje o javnom prostoru

4. Cilj

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Tempor orci dapibus ultrices in iaculis nunc. Viverra nam libero justo laoreet sit amet cursus. Nec feugiat in fermentum posuere urna nec. Mi bibendum neque egestas congue quisque egestas diam.

5. Cilj

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Tempor orci dapibus ultrices in iaculis nunc. Viverra nam libero justo laoreet sit amet cursus. Nec feugiat in fermentum posuere urna nec. Mi bibendum neque egestas congue quisque egestas diam.